Energioppfølging Start med å lese av strømmåleren din med jevne mellomrom. Når du noterer ned forbruket får du en oversikt over når du bruker energi, og det kan gjøre det lettere å gjennomføre de riktige tiltakene. For å få et mest mulig korrekt tall bør ditt forbruk av ved, olje og parafin også tas med i summen av energiforbruket ditt.

Senk temperaturen Har du det unødvendig varmt inne? Oppvarmingen er den desidert største posten i energiregnskapet. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du forbruket til oppvarming med ca. 5%.

Temperaturstyring og dag/nattsenking Første skritt er å gjøre dette manuelt. Det neste vil være å bruke termostat-styrte ovner som selv skrur seg av når temperaturen er høy nok. Skal det kjøpes nye ovner anbefaler vi panelovner med elektronisk termostat og mulighet for dag- og nattsenking.

Bruk alternativ oppvarming Oppvarmingen trenger ikke (og bør ikke) være elektrisk. Har du vedovn er det ofte mulig å erstatte 5.000 – 10.000 kWh elektrisk varme gjennom fyringssesongen.

Luft riktig Et vindu på gløtt gir kald trekk. Dette fører også til at gulv og vegger blir kalde. Sett heller dører og vinduer på vid gap for full gjennomtrekk. Et par tre minutter er nok til å skifte ut inneluften.

Senk temperaturen i rom som ikke brukes Dersom du sitter med et stort hus, kan det være lurt å «dele opp» huset i forskjellige temperatursoner. Det er ikke nødvendig at hele huset skal være like varmt. Det viktigste er da at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister og at dørene holdes lukket. De varmeste sonene bør ligge mest mulig sentralt i huset eller eventuelt mot syd.

Monter tettelister Dersom vinduene og dørene dine er noen år gamle kan gummilistene ha blitt harde. Resultatet kan bli at det kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad. Gå derfor til anskaffelse av noen meter tetningslister og bytt ut de gamle. Er det fortsatt trekk fra vinduene og dørene kan dette skyldes dårlig vindtetting og/eller manglende isolasjon. Du kan rette på dette ved å fjerne listene rundt vinduene og legge inn manglende isolasjon og papp. Det kan også trekke kaldt langs husets randsoner - det vil si i overgangen mellom gulv og vegg. Dette bør etterisoleres. Her kan det være nødvendig å kontakte fagfolk.

Isolèr varmtvannrørene Isolèr varmtvannrørene fra bereder til kjøkken og bad.

Sparedusj Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Dette gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sek på å fylle en 10 liters bøtte vil din dusj bruker 20 liter på et min. Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter pr min.

Badekar Vær oppmerksom på at et karbad bruker omtrent 3 ganger så mye energi som en dusj.

Lysbruk og sparepærer Sparepærene bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60 watt pære og har en 4-5 ganger så lang levetid som en vanlig pære. Det er likevel ingen grunn til at en sparepære skal stå på døgnet rundt selv om de bruker lite energi. Slå av lys i rom som ikke brukes og unngå up- og downlights.

Vurder behovet for elektriske apparater Elektriske apparater gjør hverdagen enklere, men de står for en stadig større andel av strømforbruket vårt. Vurder behovet!

Vaskemaskin og tørketrommel Dropper du for eksempel 3 tromlinger hver uke, kan du spare ca. 500 kWh i løpet av et år. Vurder bruken!

Tidsur Har du motorvarmer anbefaler vi at du bruker et koblingsur eller en tidsbryter på denne, slik at den ikke står på mer enn de 2-3 timene som er nødvendig. Et slikt koblingsur vil kunne redusere energibruken til motorvarmeren med opptil 80% avhengig av bruksmønsteret.

Unngå standby-forbruk Velger du å la elektriske apparater stå i stand-by, bruker du en del strøm selv om de ikke brukes. Denne unødvendige strømbruken har faktisk mye å si på landsbasis.

Ender du opp med dobbelt sett? Når du kjøper nytt kjøleskap eller TV – velger du da å bruke to i fortsettelsen? Da har du i så fall økt strømforbruket, i stedet for å redusere, selv om de nye apparatene er langt mer effektive.

Se etter energimerking Energimerkingen viser hvor mye strøm apparatet bruker. A++ er best og G er dårligst.